Най-после сме в дългоочаквания сезон на ваканциите. Много хора планират пътуване, но за някои от тях, то е свързано и с едно изключително неприятното преживяване - прилошаването по време на път (наричано още морската болест или кинетоза).
Прилошаването при пътуване се дължи на разнопосочните и натоварващи сигнали, които постъпват в мозъка от очите и от рецепторите за движение във вътрешното ухо. Особено зле се понасят вертикалните движения (нагоре-надолу) и затова усещането при клатушкане в кораб или яхта е много по-неприятно от това при возене с автомобил.
Конетозата има скрита и изявена форма. При скритата форма симптомите са умора, слабост, понижена работоспособност, сухота в устата, тежест в главата. При изразената форма към всичко гореизброено се прибавят и един или повече от следните симптоми: световъртеж, гадене, повръщане, повишено слюноотделяне, побледняване или зачервяване на кожата на лицето, студена пот, треперене. Често явление е ускоряване на пулса, както и известно повишаване на кръвното налягане. В по-тежките случаи има неудържимо повръщане, втрисане, силна тревожност и раздразнителност.
Кинетозата засяга по-често жените, като особено уязвима група са бременните жени. Много често са засегнати и малките деца. По-склонни към прилошаване по време на път са хората, които имат проблеми с вестибуларния апарат, по-лабилна вегетативна нервна система и заболявания на стомашно-чревния тракт.
Обикновено симптомите изчезват в рамките на 15 минути след спиране на движението. Многократното пътуване с един и същ вид превозно средство в рамките на кратък период от време може да доведе до постепенно развиване на толеранс към този вид движение и прекратяване на оплакванията.
Алопатчини (класически) медикаменти
За лечение на кинетозата, класическата медицина прилага медикаменти с антихолинергично действие, които за съжаление имат и много нежелани странични ефекти (внимателно се информирайте за тях, ако решите да ги приемате). Най-често се използват следните активни вещества (могат да бъдат намерени под различни търговски наименования): Dimenhydrinate, Promethazine, Diphenhydramine. Тези медикаменти не са приложими при деца. Има и много други ситуации и пациенти, при които те не бива да бъдат прилагани и всички те подробно са описани в дългия им списък с нежелани ефекти.
Приносът на хомеопатията
Предимство на хомеопатичните медикаменти обаче са много и е важно да се имат предвид:
- Те действат много бързо;
- Могат да бъдат усвоени от организма дори, когато е налице повръщане (приемат се под формата на капки или таблетки и гранули за смучене);
- Те са напълно безвредни и това ги прави приложими в случаите, когато алопатичните медикаменти за прилошаване при пътуване са противопоказани. Напълно безопасни са включително за бременни жени и съвсем малки деца;
- Не предизвикват каквито и да било странични ефекти (сънливост, намалена способност за концентрация и т.н.);
- Нямат лекарствени взаимодействия и не са противопоказани при пациенти, приемащи каквито и да било други медикаменти;
Има два вида хомеопатични медикаменти за прилошаване при пътуване – комбинирани (т.нар. специалитети) и индивидуални медикаменти.
Може би най-използваният хомеопатичен специалитет при кинетоза е Cocculine (под формата на таблетки за смучене) на френската лаборатория Boiron. Препоръчва се приемът на Cocculine да започне в деня преди пътуването - три пъти дневно се смучат по две таблетки. В деня на пътуването също се приемат две таблетки. По време на пътуването, ако има оплаквания се смучат по две таблетки на всеки час. Често цитиран интересен факт е, че Cocculine се ползва с голяма популярност сред моряците от Френския морски флот, които прибягват към него за профилактика и лечение на т.нар. “морска” болест.
Друг комбиниран хомеопатичен препарат, който може да се използва при гадене и повръщане е VomitusHeel (под формата на капки и свещички). 
Препоръчва се приемането на 10 капки VomitusHeel преди път, като приемът може да бъде повторен неколкократно по време на пътуването, ако това е необходимо. При деца до 3 год. се приемат по 3 капки, а при тези до 6 год. по 5 капки – дозата се редуцира не заради съдържащите в медикамента хомеопатчини активни съставки, а заради факта, че капките са алкохолен извлек.
Индивидуалните хомеопатични препарати имат предимството да предлагат индивидуализирана терапия, а колкото по-близка е тя до спецификата на оплакванията при дадения човек, толкова по-добър е ефектът й.
Назначаването им обаче изисква консултация с лекар-хомеопат.
Акупресура 
Един лесно достъпен начин за облекчаване на гаденето по време на пътуване е да се масажира акупресурната точка P-6. Тя се намира на вътрешната страна на предмишницата, във вдлъбнатината по средната й линия, на около 2-3 пръста над свивката на китката. Създадени са и специални акупресурни гривни, които упражняват въздействие върху тази точка.
Общи препоръки:
Онези, на които им прилошава при пътуване, вероятно интуитивно вече са достигнали до голяма част от изложените по-долу препоръки. Все пак ще напомня най-важните от тях:
- Не се хранете обилно преди пътуване и избягвайте приема на алкохол и кафе;
- Изберете предната седалка в колата, мястото над крилото на самолета или в средата на кораба, където клатушкането е най-малко;
- Поемайте свеж въздух, когато това е възможно (например отворете прозореца на колата или излезте на палубата на кораба);
- Избягвайте четенето или друга дейност, която изисква фокусиране на погледа върху близки предмети;
- Гледайте пътя пред себе си (а не настрани) или хоризонта. Ако това не носи облекчение, опитайте да пътувате със затворени очи;
- Избягвайте резките движения на главата;
- Избягвайте пушачите – миризмата на цигари вероятно ще усили гаденето;
- Приемът на малки количества газирани напитки, на чай от джинджифил или периодичното сдъвкване на малко парченце корен от джинджифил също може да облекчи оплакванията;
- Ако решите да приемате перорални алопатични медикаменти против прилошаването, направете го около час преди пътуването – така ще имат време да се резорбират преди да започне повръщането.