Прогресирането на болестта на Алцхаймер може да бъда блокирано с хомеопатична терапия, съобщиха учени от Националния център по хомеопатия на САЩ и от Независимата научно-изследователска организация Heel в свой доклад. И с това направиха реален пробив в лечението на тежкото заболяване.
Учените провели комплексно изследване на територията на Франция и Финландия върху хора, преминали курс с употреба на хомеопатични лекарства. Резултатите показали подобрение на общото състояние при много от пациентите. Съществено се подобрили и много технически навици, способността да разпознават предметите и да запаметяват определен обем информация. Това ни дава основание да смятаме, че класическата хомеопатия може да предостави на страдащите от Алцхаймер определена надежда, уверени са учените.
В процеса на предварителните изпитания обнадеждаващи резултати продемонстрирали няколко хомеопатични препарата. Стремежът на учените сега е да изаснят кой от тях ще е най-ефективен.
По време на хомеопатичната терапия може да се използва само един препарат или да се замества от няколко различни, но комбинации не се препоръчват. По предварителни данни хомеопатичното лечение помага да се спре развитието на Алцхаймер средно два пъти, като в голям брой от случаите може да се говори дори и за регрес, тоест за подобряване състоянието на пациента за сметка на отслабване на симптомите.
Засега все още хомеопатията не може да бъде призната като метод за лечение на заболяването. Изследователите обаче отбелязват, че е „възможностите й не са изчерпани”.
Хомеопатичната терапия се оказала и много ефективна за преодоляване на поведенчески разстройства при пациентите, такива като излишна обидчивост, чувствителност, заядливост и раздразнителност. Пациентите по-рядко страдат и от депресии. Подобрява се и физическото състояние на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер – те много по-рядко се оплакват от главоболие и болки в ставите, поясняват учените.