Моцарт, Бах или Бетховен помагат на хирурзите да работят по-бързо и по-точно, сочат резултатите от проучване на учени от университета Дънди (Обединеното кралство) и Стокхолмския университет (Швеция), публикувано в списанието International Journal of Surgery.

Авторите са анализирали данните, получени в 18 други изследвания за така наречения „ефект на Моцарт“, в съществуването на който не всички експерти вярват. Въпросът е, че слушането на класическа музика облекчава стреса и увеличава концентрацията.

Анализът показал, че поне при хирурзите такъв ефект наистина съществува. Когато се пуска мека класическа музика в операционната зала, точността на действията на медицинския персонал се увеличава с 11%, а скоростта на процедурата - с 10%. Класическата музика в операционната помага и на пациентите - в този случай те се нуждаят от по-малко болкоуспокояващи или анестетици.

В същото време силната, ритмична музика е противопоказна по време на операцията, тъй като отвлича хирурзите от работа и това увеличава риска от грешки и следоперативни инфекции.

Припомняме, че професор Чирков пръв у нас въведе практиката по време на операции да се слуша класическа музика. В Университетската болница „Св. Екатерина“ тази практика продължава и до днес.