Причините за повишената потливост – хиперхидроза, обикновено се търсят във високата температура или физическата активност. Но има моменти, когато такова състояние може да е признак на развиващо се заболяване. Кои са те?

Психогенни причини

Ако при вълнение, уплаха или потиснато състояние определени участъци от тялото ви, като длани, подмишци, нособрадния тиъгълник, стъпълата и гърбът, силно се потят, то причината е в лесно възбудимата нервна система. Има случаи, когато дланите започват да се потят само от мисълта за предстоящо ръкостискане.

Какво да правим?

Ще ви помогнат психотерапевт или невролог. Специалистите ще изяснят първо провокиращите фактори, след което ще назначат успокоителни препарати и билки, ще проведат сеанси по психотерапия. А като помощно средство може да използвате специални подсушаващи лосиони и течен талк.

Повишена телесна маса

Известно е, че пълните хора се потят по-често и по-силно. Това е логично, тъй като по-обемното тяло изработва повече топлина, а дебелият слой тлъстини препятстват топлообмена. Организмът се нуждае от охлаждане, а в случая начинът е само един – потенето.

Какво да правите?

Да отслабнете. А докато това не стане, да вземате душ поне два пъти дневно и да използвате антиперсперанти и народни средства, като отвара от дъбова кора и стипца.

Климакс или пубертет

При жените към 45-50 година нивото на половите хормони – естрогени и прогестерони,  намалява, а при момичетата – напротив, се повишава. За тези периоди са характерни промени в хормоналния фон и като следствие – нарушения в терморегулацията.

Какво да правите?

Жените в климактериум трябва да приемат специални препарати. Могат да изпробват и инжекции с ботокс, който се въвежда в подмишечните падини и потиска дейността на потните жлези. Обилното потене на подрастващите пък трябва просто да се изчака да премине, обяснявайки на младите правилата за лична хигиена.

Повишена функция на щитовидната жлеза.

Тиреотоксикоза - така се нарича заболяването, при което се повишава нивото на хормоните на щитовидната жлеза – тироксин и трийодтиронин. Заедно с това се ускорява обмяната на веществата, а като резултат от силната потливост и усещане за жега дори и в хладно време. По-късно към симптомите се добавят и безсъние, силна раздразнителност, обща слабост.

Какво да правите?

Потърсете ендокринолог, който ще ви назначи курс на лечение.

Вегетосъдова дистония

Това е заболяване на вегетативната нервна система, при което се нарушава и топлообмена. При дистонията кръвоносните съдове едновременно се разширяват и свиват заради което се нарушава възприемането на околната температура.

Какво да правите?

Обърнете се към невролог, заемете се с фитнес, изключете от храната си продуктите, провокиращи повишено потоотделяне, като люти храни, кафе, подправки и алкохол.

Учените пресметнали, че човешките жлези отделят средно 20 хиляди литра пот за целия му живот.

Генетична

В този случай проблемът с потливостта е по-сложен от всякога. Потливостта се предава по наследство и се характеризира и с силна миризма на потта. Затова нито храната, нито общото здравословно състояние не могат да ѝ повлияят.

Какво да правите?

Поне два пъти дневно вземайте душ и сменяйте не само бельото, но и целия си тоалет. Много е важно дрехите ви да са от естествени тъкани. Използвайте и специална пудра за тяло, която попива миризмите.

Продължителен прием на антибиотици

На фона на терапията с антибиотици рязко се променя чревната микрофлора и като следствие се раздразва периферната нервна система. Което води до силно потоотделяне.

Какво да правите?

Да възстановите микрофлората на червата. Ще ви помогнат киселото мляко, пробиотиците, както и някои витамини.

Бременност

Потливостта при бременност е по-характерна за първия триместър, когато организмът не само се пренастройва към променения хормонален фон – нивото на едни хормони спада, а на други рязко се повишава. Стремителното увеличение на телесната маса също води до нарушение в терморегулацията. Ако наддаването на килограми във втория и третия триместър е значително, потливостта може и да се увеличи.

Какво да правите?

Достатъчно е да извършвате обичайните хигиенни процедури. Лечение не е необходимо.