Повечето хипертоници не са готови да станат от дивана, за да продължат активно живота си. Такъв е изводът на американски учени от Медицинското училище към Йейлския университет, представен пред Американската асоциация по изучаване на сърдечните заболявания.

От март до юни 2017 година учените анкетирали 1300 американци от двата пола на възраст до 45 години, повечето от които страдали от хипертония. Участниците трябвало да изберат кой от четирите вида лечение биха предпочели, ако са уверени, че това ще им даде допълнителен месец, година или пет години живот – всекидневна чаша лечебен чай, таблетки, редовни занимания със спорт или ежемесечни инжекции.

На първите две места участниците поставили таблетките и чая – съответно със 79 и 78 процента, за да преживеят допълнително месец, по 90 и 91 процента съответно за да преживеят с година в повече и 96 процента - заради пет години живот в повече. На последно място се оказали инжекциите. Около 20% от участниците или само се канели да прибягнат до други начини на лечение, или въобще не искали никакви намеси, дори и да им обещават по-дълъг живот.

Хипертонията е водещ рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Заради липсата на реални симптоми тя е наричана често „мълчаливият убиец“. Най-ефективната профилактика е редовната физическа активност, както и здравословния начин на живот, който включва правилно хранене, ограничаване от алкохол, поддържане на нормално тегло, намаляване на стреса, спиране на цигарите, припомнят експертите.