Обикновена хигиенна процедура може да забави процеса на стареене и това е горещата вана, твърдят британски учени. Толкова ли е лесно? По време на горещата вана в кръвта се понижава концентрацията на стресовия хормон кортизол, който играе основна роля в процеса на стареене, обясняват учените в "MedikForum".

Кортизолът кара сърдечно-съдовата система и белите дробове да работят усилено и едновременно с това потиска имунната система, забавяйки процесите на храносмилане и понижавайки репродуктивната функция. При висока концентрация на кортизол започва процес на деградация на мускулните и на костни тъкани, отбелязва се задържане на натрий в организма, повишават се кръвното налягане и кръвната захар.

А потапяйки се в гореща вана, си гарантирате временно понижаване нивото на кортизола и на кръвната захар. Горещите вани обаче не са показни за всички. Лекарите предупреждават, че горещи вани не бива да вземат хората с цистит, заболявания на пикочно-половата система, хемороиди и дерматологични проблеми.