Повече от половината европейци на възраст между 14 и 49 години са носители на вируса, който предизвиква херпес, сочат данни на Световната здравна организация. Този вирус остава в организма дори и след като възпалението премине и то след време може отново да се появи, тъй като вирусът е в състояние да се „пробужда“, когато му е удобно.

Човек се заразява с вируса веднъж в живота, но за съжаление симптомите се появяват отново и отново. Обостряне могат да предизвикат много фактори, в това число стрес, преумора, простуда, жега, грип, въздействието на слънчевите лъчи, хормонални изменения, като менструация или бременност, порязване при бръснене и дори в кабинета на стоматолога.

Първите признаци, сигнализиращи за обостряне на херпеса, обикновено започват с парене, сърбеж или изтръпване. Ако имате такива усещания, веднага трябва да използване противовирусен крем или мехлем – те ще забавят размножаването на вируса и ще облекчат проявата на симптомите. Не бива да търпите болката! За да намалите болковите усещания, може да приемате ибупрофен или аналогични безрецептурни препарати.

Ако обострянето на херпеса се случва прекалено често, консултирайте се непременно с дерматолог, за да разберете какво най-успешно да използвате за профилактика.