Матури, студентски сесии, приемни изпити – настъпва усърдното време за много млади хора. И вместо да се разсейвате с мисли за лятото, вижте няколко хитрости, които ще ви помогнат в ученето, та да посрещнете ваканцията по-удовлетворени.

За да схванете по-бързо същността на материала или да решите задачите, над които си блъскате главата, може да ускорите обучението си, опитвайки се да научите на това и някой друг. Това съветват учени от Университета в Сент Луис, според които такъв метод ще ви помогне да запаметявате по-добре материала. Защото когато учителят се готви за преподаване на урока, той отделя ключовите моменти от материала и организира тази информация в неделима структура. А това е една от най-ефективните стратегии за обучение.

Започвайте с по-кратки занимания. Експерти от същия университет предлагат да отделяте не повече от 30 до 50 минути за изучаване на новия материал. Това е необходимо за максималния академичен успех. По-малко от 30 минути не стигат за нещо сериозно, но и повече от 50 вече са прекалено много, за да може информацията да стигне до мозъка ви и да успее той да я усвои наведнъж, обясняват експертите. Ако не сте разбрали нещо по време са обучението, правете си бележки, за да се върнете към това при следващото изчитане. Честите сеанси на обучение са много по-добри от продължителните, така че направете си график за такива мини-сесии.

Разпределяйте, структурирайте и повтаряйте! „Интервалното“ обучение от три занимания по 30 минути, вместо от час и половина, са далеч по-ефективни за заучаване на преподаденото. А за да съхраните материала в паметта си, най-добре е да разгледате информацията в продължение на една до две седмици след първото заучаване. Повтаряйки по този начин информацията, вие сигнализирате мозъка за това, че той е длъжен колкото може по-надеждно да съхрани тези данни.