Футболът нормализира кръвното налягане и смъкване на килограмите на хората, влизащи в рисковата група за сърдечно-съдови заболявания, твърдят датски и британски кардиолози.
Известно е, че заседналият начин на живот е проклятие за съвременното общество, защото е причина за редица болести на цивилизацията. Затова на активният начин на живот се отрежда главна роля за запазване на здравето. Споровете за предпочитанията на определен вид физическа активност продължават и до днес. Датските и британски кардиолози предлагат неочаквано решение: използвайте като лечебно средство играта на футбол! Защо?!
Учени от Ексетерския и Копенхагенския университети и от университетската болница в Дания установили голямата ефективност от играта на футбол в сравнение с традиционните съвети на лекарите за изменение на начина на живот.
Учените разделили в две групи болни от хипертония мъже в слаба и умерена форма на възраст между 33 и 54 години. В първата група провеждали по две футболни тренировки седмично, а във втората изпълнявали традиционните препоръки за по-голяма физическа активност и за здравословното хранене.
На всеки три месеца учените измервали степента на толерантност към физическото натоварване, максималното използване на кислород, количеството мазнини и нивото на кръвното налягане. След шест месеца изследванията показали, че при 75% от „футболистите” кръвното се стабилизирало в определените норми, при 10% от тях се подобрили използването на кислород и физическите възможности, отчетено било и намаление с 8 удара в минута на сърдечните съкращения в състояние на покой и стапяне на почти по 2 кг. мазнини. Здравето на трениращите футбол се подобрило значително в сравнение с това на мъжете в контролната група.
Артериалната хипертония получава хеттрик в своята футболна врата, способстващ за смъкване на кръвното, подобряване на издръжливостта на физическо натоварване и стапяне на мазнини, коментира проф. Питър Краструп от Ексетерския университет.