Пиенето на филтрирано кафе намалява риска от диабет тип 2 с 60%. И всичко това, защото тази напитка може да прихване молекули, които влияят на нивата на кръвната захар, установили шведски учени.

Изследователи от Технологичния университет Chalmers и Университета Umea в Швеция заключили, че това се случва само, когато кафето преминава през хартиен филтър. Учените сравнили ефектите на филтрираното и традиционното варено кафе, където смляните кафени зърна се заливат с вряла вода. Те обаче не анализирали други видове кафе, включително и разтворимото.

Влиянието на кафето върху стотици доброволци било оценено за период от 7 години. Участниците в експеримента, които консумирали до три чаши филтрирано кафе на ден, имали с 60% по-малка вероятност да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които пиели нефилтрирано кафе.

Авторите на изследването смятат, че са успели да докажат убедително способността на филтрираната напитка да намали риска от диабет. Въпреки липсата на доказателства, те предполагат, че еспресото също е безполезно за намаляване на риска от диабет.

Резултатите от това проучване са публикувани в Journal of Internal Medicine.