Последиците за здравето от физическо бездействие са наистина глобален проблем. Осем процента от неинфекциозни болести и смъртни случаи в световен мащаб се дължат на липса на натоварване. Това сочат резултати от проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine.

Изследователите са използвали оценки на въздействието на липсата на физическо натоварване върху ключови здравни показатели (относителни рискове) и нива на активност за 168 държави през 2016 г. Според препоръките на СЗО, активността на седмица трябва да бъде 150 минути, ако упражненията са със средна интензивност, или 75 минути с висока интензивност. Показателите под тях се считат за недостатъчно натоварване.

Изчисленията показват, че делът на заболяванията, свързани с липса на упражнения, а не с инфекции, варира от 1,6% при хипертония до 8,1% при деменция. В същото време рисковете се увеличават с увеличаването на нивото на доходите в страните. Така че в страните с високи доходи те са два пъти по-високи от тези в по-бедните страни.