Много съвременни диети за редуциране на теглото препоръчват повишена употреба на протеини. Белтъците биват от животински и от растителен произход. Изследване на датски учени от Копенхагенския университет обаче доказа, че богатата на протеини храна, включваща фасул и грах, засища много повече от телешкото или свинското месо.

В изследването участвали 43 младежи с нормално тегло. По време на експеримента те получавали храна с преобладаване на бобови или на месо. Ако участниците в експеримента се хранели с богата на протеини храна на основата на фасул и грах, в следващото хранене те употребявали с 12% по-малко калории, отколкото ако са яли месна храна.

Богатата на протеини храна, състояща се от бобови, съдържа значително повече фибри, отколкото месната храна, което вероятно стимулира чувството на засищане, смята ръководителят на изследването професор Ан Рабен. Резултатите в полза на растителния белтък имат значение за разработването на стратегии за развитие на месното производство, което нанася много по-големи вреди на околната среда от култивирането на зеленчуци, коментират експертите.