Чуждестранните медии непрекъснато съобщават за драстични нарушения при рекламата и продажбата на лекарства от големи фармацевтични компании. Проблемите с пострадали пациенти стигат в съда, компаниите плащат баснословни глоби, но това въобще не ги спира. Ето примерите, цитирани в медиите.

Производителите на антидепресанта Paxil платили глоба от 3 милиарда долара за това, че се опитали да убедят лекарите да изписват лекарството им за деца и подрастващи, независимо от цаплахата, че то може да провокира суицидни мисли в малките пациенти.

На двама от производителите на тестостеронови препарати, които ги позиционирали като „източник на младост“ предявили иск за скриване на повишения риск от сърдечни пристъпи и инсулти.

Разработилите противодиабетния препарат Actos пък не информирали потребителите и медицинските работници за риска от рак на пикочния мехур, свързан с използването на лекарството, за което били глобени с 2,34 милиарда долара.

Пациентски организации дали под съд две марки - Johnson and Johnson и Bayer Corp., които съзнателно скривали потенциалния фатален страничен ефект от антикоагуланта Xarelto, чийто прием е свързан с риск от кръвотечение. Тези компании затънали в съдебни спорове и за това, че скривали страничния ефект на антипсихичния препарат Риспердал, който провокира растеж на мъжките гърди.

Експертите отбелязват, че подобни случаи не са нещо необичайно. През 2012 година например фармацевтичната компания Bayer била глобена със 110 милиона долара за това, че у някои потребители на пероралния контрацептив Yasmin се образували тромби.

А през 2008 година фармацевтичната компания Merck – производител на обезболяващото Vioxx, провокиращо инфаркти и инсулти, платила 4,85 милиарда долара заради 50 000 искове.