Според различни източници хипертонията (високо кръвно налягане) се среща при 5-15% от децата. И както беше разкрито наскоро, коренът на проблема може да се крие в дисфункционалните фактори на околната среда, с които детето се е сблъсквало още по време на развитието на плода или в ранна детска възраст.

Испански учени от Барселонския институт за глобално здраве (ISGlobal) оценили 89 "вътрематочни" и 128 "постнатални" фактори на околната среда по отношение на тяхното въздействие върху развитието на хипертония при детето.

Анализът включвал данни от 1277 деца от 6 европейски държави (Испания, Франция, Гърция, Литва, Норвегия и Обединеното кралство). Всички участници преминали клиничен преглед, който включва вземане на кръв, урина и измерване на кръвното налягане.

Проучването разкрило най-малко 3 "вътрематочни" фактора, които увеличават риска от "детска" хипертония: излагане на тютюнев дим, бисфенол-А и недостатъчна консумация на риба от майката по време на бременност (по-малко от 2 или повече от 4 пъти седмично). Учените открили още, че високото кръвно налягане е по-често при деца с повишени нива на серумен мед и перфлуороктанова киселина - съединение, широко използвано при производството на тигани с незалепващо действие (тефлон) и др. Тази киселина е токсична и представлява сериозна биологична опасност.

В тази връзка авторите на изследването подчертават, че човек трябва да бъде изключително внимателен както към храната, която детето яде, и към ястията, които приготвя.