Д-р Стивасарска, какви рискове крие недостатъчният прием на фолиева киселина?

Фолиевата киселина, наричана още витамин В9 е водноразтворим витамин, допринасящ за нормалното кръвообразуване и участващ в процеса на клетъчното делене. Фолиевата киселина е необходима за образуване на плацентата и за изграждане на костния мозък на ембриона. Установено е, че дефицитът на витамин В9 и В12 води до нарушения в образуването на червени кръвни клетки и анемия. Могат да възникнат нарушения и в миелиновите обвивки на периферните нерви, както и дегенеративни промени в гръбначния мозък. Фолиевият дефицит е особено опасен в първите 12 седмици на бремеността.

Каква е разликата между фолиева киселина и Метафолин®?

Фолиевата киселина е необходимо да се метаболизира в човешкия организъм - процес  който протича в няколко етапа, за да се превърне в биологично активна форма  5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF). Метафолин® е калциева сол на активната форма на витамина и не е необходимо да се метаболизира - това е особено важно за жени с генетичен полиморфизъм. Метафолин®  е разработен  и патентован от фирма Мерк.

Проучен ли е достатъчно Метафолин®?

С Метафолин® са проведени редица клинични проучвания и всички те убедително доказват ползата  от него за осигуряване на  достатъчни нива на фолати в организма на бременните. Фемибион® е най-продавания мултивитаминен продукт в ЕС. У нас се внася от Sevex Pharma.

Каква е ролята на останалите съставки във Фемибион®?

Добавен към една по-разнообразна и балансирана диета Фемибион® осигурява необходимите хранителни вещества за бременните и плода в необходимите и препоръчани количества.

Витамин В12 допринася за нормалния метаболизъм  на хомоцистеин и играе роля в процеса на клетъчното делене.

Йодът допринася за нормалната продукция на хормони на щитовидната жлеза.

Витамин В1, витамин В2 и биотин допринасят за поддържане метаболизма, гарантиращ енергия за организма и нормалното функциониране на нервната система.

Витамин В6, витамин В12, ниацин и пантотенова киселина помагат да се преодолее умората и липсата на сили.

Витамин С поддържа нормалното функциониране на имунната система.

Витамин Е помага за предпазване на клетките от оксидативен стрес.

Защо във Фемибион® не се съдържа желязо?

Желязото е важно за бременните жени. Въпреки това, в няколко европейски страни е направен скрининг за недостига на желязо в началото на бременността и по-късно. Изводът е, че може да се приема желязо само ако е необходимо. Бременните жени трябва да получават добавка на желязо, отговаряща на техните нужди. Не съществува универсално валидна препоръка за допълване на желязо по време на бременност.

Обосновано ли е да се приемат други витамин / йодни продукти (обогатено на витамини полуфабрикати, хранителни добавки, медикаменти), в допълнение към Фемибион?

Не е препоръчително наред с Фемибион®  да се приемат други витамини / йодни продукти. Фемибион съдържа хранителните вещества във физиологични дози. Прибавен към една здравословна, балансирана и разнообразна диета Фемибион® не води до предозиране,  но допълнителната употреба на хранителни добавки или лекарства с множество хранителни вещества (като витамини и йод) може да доведе до предозиране.

Безопасен ли е продукта?

За Фемибион®   не  са докладвани нежелани реакции. Всички съставки във Фемибион®  са във физиологични дози. Опитът показва, че продуктът обикновено се понася много добре. Всички съставки на Фемибион®  се понасят  много добре и се използват широко в хранително-вкусовата промишленост.

Може ли да се приема Фемибион 1  и след 12 седмица на бременността?

Фемибион®  1може да се приема и след 12 седмица на бременността (например до 15- та гестационна седмица), докато  наличното количество в закупената опаковката се изразходи напълно и след това да се премине към Фемибион® 2.

Срокът за преминаване в края на 12-та седмица на бременността-началото на 13-та седмица е относителен и в общи линии се отнася плюс или минус 2 седмици.

Какво може да се случи, ако по погрешка се вземат 2 таблетки Фемибион® на веднъж?

Приемът на 2 таблетки Фемибион®  в един и същи ден не застрашава здравето на бременната и плода. Приетата двойна дневната доза в единични случаи не предизвиква здравословни проблеми. Например излишните  количества водоразтворими витамини попадат в кръвта, и се елиминират чрез бъбреците.

Фемибион® 1 и Фемибион® 2 съдържат ли глутен и лактоза?

Фемибион® 1 и Фемибион® 2  не съдържат глутен (≤ 20 ppm gluten) и  лактоза (≤ 10 mg/100g & ≤ 10mg/100kcal).

Защо се налага приема на Фемибион® 2, и в частност DHA?

DHA или докозахексаеоновата киселина е незаменима полиненаситена омега-3 мастна киселина. Тя се натрупва в ретината и мозъчната тъкан  на плода след втората половина на бременността и през първите месеци след раждането на бебето. Приемът на DHA от майката осигурява нормално развитие на мозъка и на очите при плода и кърмачето. Адекватният прием на DHA е особено важен за нероденото бебе и дете. Майката доставя DHA на бебето си чрез пъпната връв и по-късно в майчиното мляко.

Положителният ефект се постига, когато майката приема 200 mg DHA дневно в допълнение към дневния препоръчан прием за възрастни от 250 mg омега-3 мастни киселини (DHA и EPA (ейкозапентаенова киселина). Затова се препоръчва да се започне прием на DHA от 13-та седмица на бременността. Само докозахексаеновата киселина (DHA), а не ейкозапентаенова киселина (EPA) - се натрупва в мозъка на бебето.

Защо Фемибион® 2 не съдържа калций?

Европейската Агенция по храните приема, че бременните и кърмещите жени нямат по-висока нужда от калций в сравнение със  жените, които не са бременни.

Бременните/кърмещи жени трябва да осигуряват калций за плода/новороденото. За осигуряване на тази функция, в организма са на разположение физиологични механизми за адаптация. Нещо повече, приема на калций по време на кърмене не спират костната минерална загуба, причинена от хормонални промени (хипоестрогенемия). Временната загуба на костна маса се възстановява напълно от хормонални механизми за адаптация след спиране на кърменето.

Как следва да се приема Фемибион®2?

Дневно се приемат  по 1 таблетка и 1 капсула по време на основно хранене с достатъчно количество течност. Да не се превишава препоръчваната дневна доза.

Времето на приема не е от значение. Може да се приема таблетка /капсула сутрин, на обяд или вечер. Важно е капсулата да се приема по време на основно хранене заедно с достатъчно течност (но не с кафе или чай).

Таблетката може да се приема, заедно с капсулата или поотделно (например, таблетката на сутринта и капсулата вечерта).

Фемибион® 2 може да се приема без храна, но винаги с достатъчно течност.