Според група медицински специалисти честото използване на клевети или псувни е болест. Учените са от Йейлския университет, а заболяването, което те преписват на руснаците се нарича Турет.

В руския език има цял набор от псувни, които всеки руснак някога е използвал. Употребата на тези думи зависи от средата, в която човекът е възпитан, от праговете на болка, стреса и някои други причини.

Честата употреба на псувни води до болестта на Турет, обясняват учените. С това заболяване се наричали цял комплекс от звуци и движения, свързани с тях, които могат да избликнат от човек, независимо дали той иска или не. Освен това, казват лекарите, тези думи и движения възникват у човек със завидна честота.

По правило човек несъзнателно започва да псува и в същото време прави движения, показващи непристойност. В такива случаи, според учените, човек отлично разбира, че казва непристойност, но не е в състояние да се спре.

Група учени от Йейлския университет установили чрез проучвания, че повече от десет процента от пациентите, при които били открити синдромите на Турет, се опитвали да се справят с емоциите си. Когато усетили, че болестта наближава, те се опитвали да отидат на уединено място, за да могат да викат на спокойствие, без да обиждат никого.

Поне 90 процента от пациентите признали, че след пристъпи на скверни ругатни, започват да изпитват облекчение. Лекарите отбелязват и факта, че нито един от пациентите с Турет не показал някакви психични отклонения.

В какво се крие загадката за появата на това заболяване? Хората Тует имат повишена концентрация на гама-аминомаслена киселина в областта на мозъка, която е отговорна за подвижността, обясняват учените. Оказва се, че нервно-мускулните структури потискат активността на онези части на мозъка, в които се появяват импулси и това предизвиква ненужна активност и спонтанна реч.