Отказът от глутен се счита от мнозина за правилен, но в действителност той не носи никаква полза за здравите хора. Това заявиха британски учени от университетите в Рединг и Шефилд.

В публикация на списание Gastroenterology изследователите отбелязват, че глутенът днес често се характеризира като нещо лошо и вредно. Противниците на глутена отбелязват, че той се абсорбира лошо от червата, предизвиква ферментация и други нежелателни процеси, което от своя страна провокира други проблеми.

Междувременно учените наблягат на съдържащите глутен зърнени култури и предимно пълнозърнести храни, които са важен източник на протеини, фибри и микроелементи, полезни за здравословното функциониране на организма.

Отказвайки глутен, много хора вярват, че по този начин защитават червата си. Но в действителност глутенът не може да причини стомашни проблеми при липса на физиологична чувствителност към него, казва изследователят Дейвид Сандърс.

Учени са провели серия от експерименти с употребата на глутен и отхвърлянето му. Тези фактори се оценявали във връзка с такива стомашно-чревни разстройства като болка, запек, диария и рефлукс.

Експериментите показали, че здравите хора, приемащи глутен, нямат проблеми със стомашно-чревния тракт или други странични ефекти.

Учените критикуват желанието да се откаже от глутена и подчертават, че безглутеновото хранене е необходима мярка само при целиакия, от която страда само 1% от световното население.