Хората могат да изпитват наркотична зависимост от сиренето, твърдят американски учени от университетите в Мичиган и Колорадо, според които пицата дължи своята популярност тъкмо на сиренето, което предизвиква пристрастяване.

Учените изследвали хранителните пристрастия на около 500 студенти и оценили привикването, което храната предизвиква. Те установили, че немалка зависимост предизвиква и мазната храна, подложена на технологична обработка. Така пицата се оказала един от продуктите, които най-често предизвиква привикване, благодарение това, че в нея  има сирене.

Тази силна на зависимост на сиренето се дължи на съдържащия се в него белтък казеин. В процеса на храносмилане той освобождава вещества, подобни на опиатите, получили названието казоморфини.

Казоморфините пък на свой ред отключват отделянето на допамин - хормонът на пристрастяването и зависимостите, пояснява диетологът Камерън Уелс.

Високото съдържание на калории в мазната храна привличало древните ловци, нуждаещи се от тях повече от съвременния човек, отбелязват учените. Независимо от променения начин на живот, мазните храни като сиренето, продължават да предизвикват апетита и по тази причина.