Органичните храни въобще не се различават от обикновените, твърдят британски учени от London School of Hygiene & Tropical Medicine.

В процеса на изследване те установили, че няма особени различия в наличието на хранителни вещества в обикновените храни и при тези, носещи маркировки за „органични“ или „био“ продукти.

Изследването открило разлики само по три показатели: обикновената храна е с повишена киселинност и високо съдържание на фосфор, а органичната има и азот. Така че има ли смисъл да се доплаща за етикета „органична“ върху опаковката, питат учените!

Днес 70% от купувачите по света са готови да повярват във високата хранителна стойност и безопасността на продуктите, върху чиято опаковка е отбелязано, че са с органичен произход, сочат данни на Министерството по селско стопанство в Щатите. А данни на Управлението по санитарен надзор върху качеството на хранителни продукти и медикаменти в САЩ органичните продукти с 4-8 пъти по-често са изваждани от продажба заради несъответствия с нормите за безопасност.