Това съветва биологът от Тракийското херпетологично дружество Марко Иванов, цитиран от БТА, според който най-важното е при ефективните ухапвания, свързани с инжектиране на отрова, да се запази спокойствие.

Последните два случая с ухапвания в Пловдивско той свързва с пролетните месеци, тъй като това е най-опасният период за среща със змии. През този сезон влечугите са гладни, а когато времето е все още по-хладното, те стават и по-агресивни. Докато в прекалените горещини през лятото змиите предпочитат да се крият.

Змиите у нас са 18 вида, 6 от които са отровни. Две от всички са най-опасни за човека - пепелянка и усойница, обяснява Иванов.

Каменарката е описана от българската наука, но няма уловени екземпляри у нас и се смята, че не се среща в страната ни. Остромуцунестата усойница почти е изчезнала. Котешката змия е слабо отровна, отровните ѝ зъби са разположени в задния край на челюстта и за да ухапе човек ефективно, трябва той почти да бръкне в гърлото ѝ. Вдлъбнаточелият смок е агресивен при среща с хора, но живее далече от населени места и отровните му зъби също са в задния край на челюстта, което прави ухапването трудно, обяснява биологът.

Повечето от змии, които хората срещат, са различни видове смоци. Те се появяват при пълноводието на реките и вероятно са довлечени от тях. Това са обикновени водни змии, които дори при опит за улавяне и пренасяне не се държат агресивно към хората, успокоява Иванов.

Най-често срещани у нас са смокообразните змии и пепелянката. Смоците живеят до 1500 м надморска височина, а пепелянката - под 1300 м почти до морското равнище. Тя може да бъде срещната и в стари запустели къщи. Усойницата се среща над 800 м - 1000 м, но може да се изкачва до 2 900 м.

Най-добрата предпазна мярка срещу ухапване е да тръгвате в планината с високи обувки, с дълъг панталон и с тояжка в ръка. Ако сте тръгнали за билки или горски плодове, растящи близо до земята, преди брането им непременно разклатете храста с тояжката – ако там се крие змия, тя ще избяга, съветва ученият. Внимавайте и къде сядате – огледайте добре мястото да не би някъде да се е спотаила усойница!

Какво трябва да направите в първите минути

•             Ако все пак се случи да ви ухапе отровна змия, запазете спокойствие! Не заради паниката, а защото когато човек се притесни, сърдечният му ритъм се учестява и това помага за по-бързото разнасяне на отровата в организма.

•             Отровата в тялото ви може да се изстисква само в първите 5-10 минути след ухапването.

•             Ако често излизате на открито сред природата, непременно носете екстрактор за извличане на отрова, който може да се закупи по интернет. При грамотно ползване уредът може д спаси човешки живот, уверява биологът.

•             Пострадалия крайник може да се фиксира с летва, пръчка и бинт както при счупване, за да се обездвижи, докато дойде линейката.

•             Серумите, използвани у нас, дават резултат, затова е необходимо максимално бързо да се стигне до болница.

•             Препоръчително е да се направи и антиалергична инжекция.

•             При сухите ухапвания, при които не се инжектира отрова, няма реални опасности за здравето ни. Профилактиката е много лесна - достатъчно е да се измие засегнатото място с дезинфектант и да го наложите със студен компрес.

Какво не трябва да правите

•             Мястото не бива да се масажира, тъй като отровата може да се разнесе из тялото.

•             Не бива да правите разрези между раничките, тъй като подобна намеса може да доведе до усложнения.

•             Не ползвайте турникети – това е противопоказно.

•             Абсолютно е забранена консумацията на алкохол. Пострадалият може да пие само чай или вода.

Змиите не са агресивни животни

Те не търсят конфронтация с хората, а предпочитат да останат незабелязани, свити някъде. Затова ако ги прескочите, без да ги закачате, те ще си останат там, подчертава експертът.

Няма змия, която се е излюпила с намерението да убива човек, казва биологът. Хапейки ни, те не знаят, че ще ни убият. Това е тяхната защитна реакция и ние сме виновни, че сме преминали границата на рисковата зона, предупреждава той.