Дори и кратката, но редовна утринна гимнастика прави хипокампа – центъра на паметта на мозъка, по-„еластичен“. А това укрепва паметта, показали изследванията на учени от Университета Делауеър.

Неотдавна експерти се опитаха да изяснят ефекта на увеличение на хипокампа по време на тренировки. Но това бе доказано само при децата и хората в напреднала възраст. Учените не успяха да обяснят защо сутрешните тренировки влияят позитивно и на хората на средна възраст. Последното изследване дава светлина на този въпрос.

В него участвали хора, които перманентно били следени от магнитно-резонансен еластограф – прибор, измерващ еластичността и вискозитета на живата тъкан. Участниците били разделени на две групи – първата тренирали редовно, а втората дори не правели гимнастика. Оказало се, че при хората от първа група стават изменения в тъканите на хипокампа, което влияело за укрепване на паметта.

Изводът на учените е, че качеството на паметта зависи от вътрешните структури на хипокампа а не от обема на тази част на мозъка и неговата маса. Явно „еластичният“ хипокамп съдържа минимален брой участъци с лошо кръвоснабдяване и други нарушения, които провокират развитието на проблема със снабдяването на нервните клетки с питателни вещества и кислород, обясняват феномена учените.