Не изхвърляйте утайката от кафето, тя е полезна за здравето не по-малко от самата ароматна напитка, предупреждават специалисти от Американското химично общество. Те не само открили в нея високо съдържание на антиоксиданти, но и намерили начин да ги извлекат за употреба.

Арабите започнали да варят кафе преди повече от хилядолетие. Но докато не започнали да го култивират за търговия, то не се разпространявало по търговските пътища на света.

По-късно през дългите години от използването на кафето като напитка били правени над 19000 изследвания, изучаващи неговите качества.

Съавторът на най-новото изследване Мария-де-Пас Пеня и екипът й използвали три различни метода за освобождаване на антиоксидантите от утайката. Резултатите показали, че в нея има много повече ценни вещества, отколкото в самата напитка.

Благодарение на новия процес на екстракция, който дължим на Американското химическо общество, отсега нататък екстрактът от кафейните антиоксиданти може да се използва и без  да пиете самата напитка.