Успешна реплантация на палец на ръката на 17г. момче, пострадало при битов инцидент извърши екипът на доц. д-р Маргарита Кътева - ортопед- травматолозите д-р Калин Димитров и д-р Калин Ангелов в УМБАЛ "Софиямед".

Момчето от с. Бързия рязало дърва, когато по невнимание отсякло със секирата палеца на лявата си ръка. На мястото на инцидента веднага пристига медицински екип, който транспортира пострадалия в Центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия на Университетска болница „Софиямед“, където се обучават специалисти от цялата страна.

На шестия час след злополуката екипът от „Софиямед“ пристъпва към сложната интервенция –реплантация на палец (свързване на кости, сухожилия, нерви и съдове за възстановяване на кръвотока). Операцията завършва успешно след 4 часа.

Палецът винаги е показан за реплантация, обясняват специалистите от екипа. Това, което ни различава от животните е, че имаме палец и може да направим т.нар. опозиция, т.е. да противопоставим палеца на другите пръсти и да успеем да хващаме и задържаме. Именно в това се крие абсолютното ни задължение да реплантираме, коментират д-р Калин Димитров и д-р Калин Ангелов, извършили операцията.

Оперираният вече е изписан след гладък постоперативен период. В момента му се провежда ранна постоперативна рехабилитация и след месец и половина той ще може пълноценно да използва палеца си.

В отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ доц. Кътева и екипът й прилагат най-съвременните техники в хирургията на периферната нервна система. В специализирания център се извършват оперативни интервенции за възстановяване на липсващи след травма меки тъкани и кости на горните и долните крайници, като се използват трансплантати според последните приети микрохирургични методи.