Усмивката състарява, а не подмладява. Доказаха го израелски учени от Университета Бен Гурион, според които усмихващото се лице изглежда по-възрастно от удивеното или невъзмутимото.

Учените изяснили, че усмихващото се лице прави човека по-възрастен с помощта на наблюдения в социалните мрежи, където хората се стремят да публикуват снимки с усмивки. На  рекламните снимки моделите също често се усмихват, но от това не изглеждат по-млади, твърди проф. Цви Ганел.

Учените анкетирали 40 студенти от университета, които трябвало да оценяват възрастта на хората от снимки, подредени по възраст – от най-младите до най-старите. Всички студенти били единодушни, че най-стари изглеждат усмихващите се хора от снимките, след тях се нареждали невъзмутимите и най-млади според участниците били хората с удивление на лицето.

След експеримента самите студенти коментирали, че смятат усмихващите се хора за по-млади, въпреки резултатите от техните отговори.

Учените обясняват феномена с това, че усмивката прави хората да изглеждат по-стари заради бръчиците, които се образуват в ъгълчетата около очите им.