Не е тайна, че в басейните се крие и известно количество урина. Не се знае обаче, че смесвайки се с хлорираната вода, тази урина може да образува токсична комбинация за белите дробове, която може да доведе и до астма при по-продължителен контакт с изпаренията.

Канадски учени създали нов метод за оценка на количеството урина във водата, за който съобщава News-medical.net. Благодарение на него станало ясно, че „олимпийските басейни“ може да съдържат до 50 галона урина, което е около 190 литра.

Тестът предлага откриване на ацесулфам калий във водата. Това е широко използван подсладител, който се съдържа в много обработени продукти и печива. Ацесулфам калият се съдържа и в урината, той е химически стабилен и не се променя в човешкото тяло. В продължение на седмица учените проверили над 250 образци от вода, взета от 31 обществени басейна и сауни в Канада. Били тествани и 90 образци от водопроводната мрежа.

Концентрацията на ацесулфам калий в басейните варирала от 30 до 7110 нанограма на литър вода. В един от образците например, взет от басейн с 416395 литра вода, имало 26 литра урина. А в друг басейн с 840361 литра вода урината била 76 литра.

В горещите купели пък съдържанието на урина било още по-голямо. В една хидромасажна вана учените открили почти два пъти повече ацесулфам калий, отколкото в най-замърсения басейн.

Експертите се надяват данните да послужат не само като предупреждение към стопанисващите басейни, но и към санитарните власти, които внимателно трябва да следят за замърсяването в този вид водоеми.