Зачервяването на очите при хората в басейна е свързано не с високата концентрация на хлор във водата, както се смята обикновено, а с урината. Това предупреждават американски експерти от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията (CDC), от Съвета по качество на водите и здравеопазването, както и от Националния фонд на плувните басейни (NSPF) в Щатите. Остротата на проблемите принудила въпросните институции да започнат кампания сред американците.

Трите организации поръчали анкета сред американските жители. Оказало се, че половината от анкетираните смятат погрешно, че във водата на басейните добавят химични вещества, които променят цвета й при поява на урина. А 71% от разпитаните обвинили хлора за зачервяването и раздразването на очите по време на плуване.

Хлорът и другите дезинфекционни средства обаче, се добавят във водата на басейните за борба с микроорганизмите, поясняват експертите. А причината за раздразване на очната лигавица, кожата, дихателните пътища, както и специфичната миризма в басейните е субстанцията, получавана вследствие химична реакция между хлора и азотистите вещества в урината, потта и други течности, отделяни от тялото на плуващия.

Очите на плувците са най-верният цветен индикатор за присъствието на урина във водата, отбелязва Томас Лачоки от NSPF. Плуващите в басейна трябва стриктно да спазват правилата, като вземане на душ преди влизане във водата и ползване на тоалетната, коментира Мишел Хлавса от CDC. Препоръка, която с пълна сила важи и за посетителите в българските басейни!