За съжаление няма как да си го набавим за празниците, за да не мислим за главоболието и махмурлука сутринта, защото той все още не е пуснат в продажба. Британските учени обаче бързат да зарадват хилядите почитатели на бирата на Албинона и другите милиони по света, които обичат да си попийват, обещавайки им, че скоро ще разполагат с вълшебната течност!
Синтетичният алкохол, който не води до пиянство, се разработва от учени от Лондонския имперски колеж (Imperial College London). Новото вещество ще действа на човешкия мозък подобно на истинския алкохол, предизвиквайки приповдигнато настроение, усещане за комфорт и стремеж към общуване. И каквото и количество да изпие, човек ще остава в състоянието, съответстващо на първия стадий на опиянение, обещават учените. Това ще е възможно, тъй като синтетичният алкохол няма да действа на мозъчните центрове, които отговарят за развитието на втория и третия стадий на пиянство. Вторият стадий се характеризира с рязка смяна на настроението и с агресивност. А третият – със сънливост и с безразличие. След приемане на синтетичния алкохол обаче, човек много лесно ще се връща в трезво състояние – достатъчно е само да изпие хапче за изтрезняване. След това с чиста съвест може да застане зад волана или бодро да се захване с каквато и да е работа.
Засега има само образци на алтернативен алкохол във формата на таблетки и на инжекции. Но учените обещават съвсем скоро да се появи и течност без цвят и мирис, която ще се добавя към плодови напитки. Готовият продукт, притежаващ свойствата на алкохол, много леко ще преминава през организма, без да вреди на черния дроб.
Синтетичният алкохол вече е изпитан върху доброволци. Но за сериозни изпитания и за производство все още няма средства, обяснява авторът на идеята Дейвид Нат. Той обаче обещава, че вбъдеще над гроба му приятелите ще произнасят тоста, държейки чаши, пълни със синтетичната напитка.