Възможно ли е? Явно – да. Обещават го бразилски лекари със специално подготвен от тях комплекс упражнения за езика, който може да намали честотата на хъркане с 36%!

Никой не може точно да каже какъв е процентът на хората по света, които редовно хъркат. Оценките варират между 15 и 54% и се основават на анкети сред пациентите, които всъщност няма как с точност да зная честотата на своето хъркане. Същото е и с методите на лечение – тяхната ефективност отново се измерва по резултатите от анкетиране на хъркащите. А самото хъркане е свързано с опасно заболяване – сънна апнея, която не всички хъркащи развиват, но това не е повод за успокоение.

Бразилските учени базирали оценката за успешността на своя метод върху записи на дишането, на хъркането и ЕЕГ по време на съня на участниците. В комплекса били включени различни движения на езика, както и изговарянето на отделни букви.

Методът помогнал на всички участници, които били лекувани с т.н. езикови упражнения. Те вече хъркат средно с 36% по-рядко и с 54% по-тихо, сочат резултатите.