Начинът на живот е от голямо значение за развитието на хипертонията и нейното лечение. Науката казва, че управлението на стреса може значително да повлияе на кръвното ви налягане.

Никой от нас в живота не може напълно да избегне стреса, а това не е и необходимо. Краткотрайният стрес е полезен за здравето ни, той тренира имунната система и много други функции на тялото, като му помага да се подготви за определена опасност. Под стрес ние увеличаваме сърдечния ритъм, повишаваме кръвното налягане и подготвяме тялото си за действие в агресивна среда, тоест да се бие или да бяга от врага, както беше при далечните ни предци, обясняват кардиолози.

Но проблемът е, че толкова много хора са изправени пред хроничен стрес, тоест продължителна стресова реакция, която не е причинена от непосредствена опасност. Поради него има нарушение в работата на имунната система и много други системи на нашето тяло, включително кръвно налягане. Стресът може да бъде един от основните рискови фактори за хипертония, а освобождаването от стреса може значително да намали кръвното ви налягане. Нарастването на налягането поради стрес може да бъде смъртоносно, но когато стресът изчезне, налягането се връща в нормално състояние. Въпреки това, дори краткосрочните скокове на кръвното налягане увреждат кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците.

Няма универсална рецепта за справяне с хроничния стрес и всеки човек трябва да търси нещо различно. По традиция учените препоръчват да избягвате стресови ситуации, да се научите как да дишате и да дишате правилно, да практикувате йога и медитация, които ви позволяват да се изключите от реалността поне за кратък период от време, да посещавате психолози и да почивате по-често. Много други видове управление на стреса са успешни при някои хора и не много успешни при други. Трябва да потърсите свой собствен метод по емпиричен начин, но трябва да го намерите непременно, ако искате да се предпазите от хипертония и сериозните последици от тази патология, съветват експертите.