Само преди седмица стана известно, че в Дания 15 милиона норки, при които е идентифицирана опасна мутация на коронавируса, ще отидат под ножа. И сега същата съдба очаква близо милион японски пилета.

Вярно е, че тези домашни птици ще бъдат унищожени не поради коронавируса, а поради идентифицирането на фокус на птичи грип с повишена патогенност. През последните месеци самата концепция за грипа се превърна за много жители на нашата планета в някакъв вид напълно неопасно, домашно заболяване на фона на „агресивен коронавирус“. Въпреки това, сезонните огнища на „азиатския грип“ през 1957/58 г. убиха 5 милиона души, а огнището на „хонгконгския грип“ през 1968/69 уби поне три милиона души на нашата планета. Припомнете си, че до момента малко над 1,2 милиона души са починали от коронавирус, така че новият щам на грипа може да е още по-опасен, коментират учените.

Японските агенции съобщават, че патогенната агресивност на птичия грип е открита при пилета в префектура Кагава на остров Шикоку. Анализите в четвъртък потвърдиха мутиралия щам сред пилетата в две големи птицеферми. Съобщава се, че тези ферми трябва да избият 845 000 пилета. Техните собственици вече са получили категорична забрана за продажба на пилешко месо и всякакви други продукти.

Независимо от това, птичият грип вече е започнал да се разпространява - отчитат се поне 7 случая. На 11 ноември страната ни въведе забрана за доставка на пилешко месо от Япония, която бе инициирана именно заради откриването на птичи грип. Всички видове продукти от птицеферми попаднаха под неговото влияние, все още не е възможно да се транспортират дори фуражи и фуражни добавки за пилета до нашата страна, съобщават експертите.

Огнище на птичи грип H5N8 бе открито наскоро и във ферма за пилета в Дания. Бяха унищожени 25 000 пилета, съобщи вестник Jullands-Posten, позовавайки се на местния ветеринарен и хранителен отдел.

Експертите все още не са регистрирали случаи на инфекция с птичи грип при хората, се отбелязваше в съобщението на датските власти, които взели решение да спрат износа на домашни птици и яйца за страни извън ЕС за три месеца.