Над 15 часова рядко извършвана у нас операция осъществиха неврохирурзите в Университетска болница „Софиямед“ и така спасиха живота на 33 годишна жена с тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от огромна мозъчна аневризма.

Пациентката е приета в болницата в кома и с тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от мозъчна аневризма с размер над 3см. (т.нар. гигантска аневризма), разположена непосредствено след влизането на сънната артерия в мозъка. След като лекарите я стабилизират, взимат решението на извършването на т.нар. бързопоточен мозъчен байпас. Те установяват почти пълно запушване на двете сънни артерии, кръвоснабдяващи мозъка, както и още 2 аневризми, разположени под черепната основа. Неврохирурзите взимат присадък от едната артерия на предмишницата на ръката, който се трансплантира в шията на болната, така че да свърже здрава артерия от шията с магистрален мозъчен съд.

Единствената възможност, която стоеше пред нас беше промяна на мозъчния кръвоток и изолиране на аневризмите от кръвообръщението за превенция на последващи кръвоизливи. Така създадохме „нова сънна артерия“ и извършихме т.нар. бързопоточен байпас. Променената артерия с аневризмите остана изолирана от кръвообръщението, а новият поток от кръв създаде изключителен комфорт на функцията на мозъка. Пациентката постепенно влезе в съзнание и след няколко дни подобри състоянието си, коментира д-р Емил Кръстев, началник Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Софиямед“.

 Успехът след извършената операция според специалистът и колегите му е изумителен. В страната ни такива операции не се правят.

 Имахме смелостта да извършим тази операция, тъй като в болница „Софиямед“ натрупахме значителен опит в подобни интервенции на базата на дългогодишно обучение в Европа, коментира д-р Кръстев.