За първи път в историята на медицината трахеята на болно дете бе възстановена с помощта на собствените му стволови клетки от английски и италиански лекари.
Операцията, извършена на 15 март в лондонската детска болница Грейт Ормънд стрийт, продължила около девет часа. Част от новия орган медиците отгледали от стволови клетки на костния мозък на 10-годишния пациент, а след това ги присъединили към собствената му трахея.
Момченцето се появило на бял свят с вродено заболяване – стеноза на дългия сегмент на трахеята. А това означава, че тя е била прекалено малка и не растяла, а въздухът постъпвал в белите дробове като през сламка.
Въпреки различните лечебни процедури, състоянието на малкия пациент непрекъснато се влашавало и преди няколко месеца лекарите се решили на радикални мерки.
От болницата при медицинския университет Кареги във Флоренция бил поканен проф. Паоло Мачиарини, пионер в областта на присаждането на стволови клетки. Преди две години в Испания той извършил първото в историята присаждане на трахея от стволови клетки върху 30-годишна пациентка. Операцията в Лондон била втора за италианския лекар и първа в историята на медицината по присаждане на трахея на дете. Освен това тази е най-дългата трахея, която някога е присаждана.
Благодарение на това, че новият орган е създаден от тъканите от организма на пациента, има надежда имунната му система да не го отхвърли. Очаква се през следващите няколко месеца присадените стволови клетки да започнат да се трансформират в транхиални. В случай на успех, тази операция ще бъде призната за най-великото достижение и ще предизвика революция в областта на регенеративната медицина. А това значи, че по-нататък ще може да се присаждат хранопроводи, гръкляни и други подобни органи.
Засега момчето се чувства добре, диша за първи път самостоятелно и леко от толкова години насам, и може да разговаря, уверява проф. Мартин Елиът от Грейт Ормънд стрийт.