Британски учени от университета в Кеймбридж са създали ДНК тест, който може бързо да идентифицира вторична инфекция при заразените с коронавирус, според Hospi Medica. Тестът ви позволява бързо да идентифицирате бактериални и гъбични инфекции. Експертите установиха, че пациентите с COVID-19 са два пъти по-склонни да развият вторична пневмония, отколкото другите пациенти в интензивното отделение.

Пациентите, които се нуждаят от механична вентилация, са изложени на значителен риск от развитие на вторична пневмония, докато са в интензивно отделение. Виновни са често устойчивите на антибиотици бактерии, които е трудно да се диагностицират. Потвърждаването на пневмония обикновено е предизвикателство, тъй като бактериалните проби от пациенти трябва да се култивират в лабораторията, което отнема много време.

Новият тест дава на лекарите информацията, от която се нуждаят, за да започнат лечението в рамките на часове. Тестът открива ДНК на различни патогени, което позволява по-бързо и по-точно тестване. Тестът използва множествена полимеразна верижна реакция (PCR), която открива бактериална ДНК и може да бъде извършена за около четири часа. Тестът ви позволява да провеждате паралелно няколко PCR реакции, които могат едновременно да идентифицират 52 различни патогени. В същото време тестът дава възможност и да се тестват патогени за антибиотична резистентност.