Коронавирусен бърз тест (Cepat) беше създаден от учени от Сингапурската агенция за наука, технологии и изследвания. Тестът има минимална скорост на изпълнение - отнема само пет минути, за да получите резултата, пише The Straits Times. Известно е, че клиничните изпитвания на теста се провеждат изцяло в една от държавните болници в страната, където тестовете показали анализ с висока точност.

Според ръководителя на лабораторията в агенцията, професор Джаки Ин, се очаква в рамките на месец да се появи лиценз за масово използване на теста. След това тестовете ще отидат във всички лечебни заведения в страната.

Новият метод позволява да се копират части от ДНК без излагане на температура, обясни експертът.

Сега за анализ те използват главно PCR метода (полимеразна верижна реакция) с обратна транскрипция, който ви позволява да откриете вируса в биологичен материал на човек. А за провеждането на този тест е необходим температурен ефект, който отнема много време. Такъв анализ отнема около три часа. Новият тест не изисква излагане на температура, което спестява време.

По същото време Технологичният институт в Мисури разработва система за идентифициране на биологичните опасности при изтичащ въздух. Такава система може да бъде инсталирана на летищата, за да се проверяват пристигащите пътници. Учените описват системата по следния начин: въздухът, издишан от човек, се тества от сензор, който е в състояние да открие наличието на вируси в него, включително грипния вирус и коронавирус.

Ако сензорът реагира на вируса, се провежда допълнително тестване на въздушната проба в масспектрометъра, за да се определи с кой вирус е заразен пътникът. Целият процес отнема по-малко от минута. Инженерите казват, че сензорът, който идентифицира болни, ще бъде готов за клинични изпитвания до една година.