Невероятен успех показал 25-годишен мъж след като американските учени от Калифорнийския университет стимулирали мозъка му с помощта на ултразвук. За съжаление, пробуждането от кома не означава, че мозъкът на младежа е напълно функционален – чака го дълга рехабилитация.

Комата - вегетативно състояние или минимално съзнателно състояние – не преминава безследно. И двете състояния, които често са резултат от тежка черепно-мозъчна травма, изискват продължителна рехабилитация. Пълното възстановяване след комата вероятно е доста трудно, а този процес може да продължи дълго.

Често оздравяващите се сблъскват с разстройство на съзнанието. Според учените обаче, 25-годишното момче показало невероятен прогрес като първият човек, получил „ултразвуков тласък“, извеждащ мозъка му от кома. Пациентът дошъл в пълно съзнание, макар че едва след три дни показал признаци за това, че разбира думите.

Терапията, фокусирана на пулсациите на ултразвука с ниска интензивност, предполага използването на ултразвукова стимулация с цел „разбуждане“ на невроните в таламуса – областта на мозъка, задействана в процеса на обработка на информацията.

Необходими са още изследвания, които да помогнат окончателно да се определи ефективността на ултразвуковия метод, но всички учени от екипа вече възлагат големи надежди на него. И ако изследванията потвърдят надеждността на този подход, в арсенала на невролозите ще се появи евтино портативно устройство, което помага на пациента да се „събуди“.