Когато става въпрос за здрави кости, хората често обръщат внимание на калция и на витамин D. Експертите предлагат към тях да добавите още един витамин - витамин С.

В скорошно проучване, публикувано в Osteoporosis International, екип от изследователи от Университета Тафтс, Медицински институт в Харвард и Университета в Бостън за обществено здраве доказаха, че приемането на витамин С може потенциално да намали риска от фрактури на тазобедрената става.

Това е продължение на Фреймингам - проучване, започнало през 1948 г. В проучването са участвали 5209 души. То било предназначено за оценка на рисковите фактори от сърдечни заболявания. Резултатите обаче се оказали полезни за изучаване и на други заболявания и състояния, пише Health.News.

В предишно проучване изследователите също използвали Framingham Study, за да определят връзката между загубата на костна маса и приема на витамин С сред по-възрастните мъже. Резултатите показали, че витамин С може да играе защитна роля за здравето на костите.

За настоящото проучване учените изследвали връзката между фрактурите на тазобедрената става и витамин С. Използвани били данни от проучването за остеопороза на Фреймингам, което включвало анкети за честотата на приемане на храна и информация за фрактурите на оцелелите участници в изходната група.

Оказало се, че тези от участниците, които са консумирали повече витамин С - независимо дали чрез храна или добавки – имали по-малък риск от фрактура на тазобедрената става. Участниците от групата с висок прием на витамин С имали с 44% по-малък шанс да получат фрактура на тазобедрената става от тези, които приемали по-малко количество от витамина.