Тайната е в здравословната чревна микрофлора, пише The Daily Mail. При това в микрофлората са възможни и негативни изменения, водещи до натрупване на килограми. Тези открития били направени по време на изследване върху мишки на ефектите на рисперидона - невролептичен препарат, водещ до набиране на килограми.

Бактериите отговарят за това дали организмът изгаря калории по време на сън, уверен е ръководителят на изследователския екип д-р Джон Кирби. Гризачите например, натрупвали килограми след употреба на рисперидон заради промени в бактериалния състав. Препаратът давал на животните допълнителни 2,5 грама – почти 10% от телесната им маса. И това се случило само за два месеца.

Установихме, че препаратът силно променя микрофлората в червата на мишките, казва ученият. А променената микрофлора водила до намаление скоростта на метаболизма, което и провокирало натрупването на килограми.

По-детайлен анализ не разкрил изменения в аеробните показатели на метаболизма (зависими от кислорода) при животните, приемащи рисперидон. Затова пък се отбелязвало явно намаление на показателите на анаеробния метаболизъм с около 16%. За обикновения човек това означавало прибавяне на 13 килограма мазнини всяка година или употреба по един чийзбургер всеки ден.