Физиологичният процес във водата на млекопитаещите – тюлени и делфини, вдъхновил американски учени от Университета Бъфало за нов спасителен метод. Става въпрос за рязкото охлаждане на човешкото лице, което предотвратява понижаването на кръвното налягане при кръвозагуба. Резултатите от изследванията са представени на няколко конференции.

Тюлените и делфините – дори и хората при гмуркане, но в доста по-малка степен, имат така наречения „рефлекс при гмуркане на млекопитаещите“: при потапяне на глава във водата тази физиологична функция се включва за съхранение на кислорода в кръвта, което позволява на животните да останат под водата по-дълго време.

В Центъра за изследване и образование към университета Бъфало посредством неинвазивен процес симулирали загубата на кръв при десетки здрави участници. Те били настанени в помпена система, създаваща отрицателно налягане. Кръвта изтичала към краката им от горната част на тялото, имитирайки кръвозагуба.

Шест минути след това учените положили за 15 минути пластмасови торбички с леден разтвор на челото, очите и бузите на всеки от участниците. Артериалното налягане се повишило до нормите и задържало кръвотока достатъчно дълго време.

При лицевото охлаждане се компресира изпращането на кръв обратно към сърцето и кръвоносните съдове и се увеличава изпомпването на кръв от сърцето. Резултатът е поддържане на нормално кръвно налягане.

Кръвоизливът е главната причина за смърт вследствие травми, обясняват учените в статия на университетския сайт. Често професионалната медицинска помощ закъснява и в случаи на тежка кръвозагуба е много важно да знаем този прост метод за първа помощ, който може веднага да се окаже от всеки очевидец на травмата.