Кое може да ви замени липсата на отдих сред природата и да ви върне тонуса и настроението? Свиренето на джембе – африкански барабан, по-известен у нас като тарамбука. Нима?

Това е лесно обяснимо, твърдят психолозите, според които тарамбуката ще ви избави от вълненията и стреса. Свиренето на музикален инструмент въобще оказва положителен ефект върху тялото и разума. Тарамбуката е доста по-прост инструмент от пианото или китарата например, който дава възможност на човек да се отпусне отмервайки ритъма, който си е избрал.

Свиренето на тарамбука е полезно за всички, които се възстановяват след инсулт, както и за болните от Паркинсон, казват експертите. С помощта на инструмента те подобрят походката, както и контрола върху ръцете. Освен това се повишават и точността, скоростта и плавността на движенията на пациентите, както и качеството на зрително-моторната координация.

Тарамбуката е полезна както при солово свирене – то помага да се съсредоточаваме, да укрепваме издръжливостта и смъква стреса, но в ансамбъл с приятели този метод дава най-добър резултат. Може, разбира се, да свирите и с непознати, защото това помага да вдигнете бариерите за общуване, препоръчват учените.

Много важно е обаче да спазвате мярката. Прекалено дългите занимания с инструмента не са от полза. Не бива да биете тарамбуката и когато силният шум не ви е по вкуса и пречи на останалите, когато са ви препоръчали минимална сърдечна активност или дори ако имате някакви травми в раменната област, лактите и китките.