Смята се, че с възрастта става все по-сложно да се запазим във форма, а наднормените килограми са неизбежни. Ново изследване на финландски учени обаче показва, че можем спокойно да се преборим за запазване на тънката талия. За това ще се наложи само много повече да ходим!

Учени от финландския университет Ювяскюл анализирали динамиката на двигателната активност, индекса на телесна маса (BMI)  и съотношението между талията и ръста (WtHR) при 1033 финландци на възраст между 34 и 49 години, намиращи се в групата с повишен сърдечно-съдов риск. В съответствие с лекарското предписание 4 поредни години те носили крачкомер през 5 дни от седмицата.

Накрая на изследването станало ясно, че при 25% от участниците, които па време на изследването повишили „крачещия рекорд“ с минимум 2 хиляди крачки, стойностите на BMI и WtHR практически не се променили. При пациентите, които се движели в предишния си режим или по-малко, тези показатели скочили видимо.

Получените резултати свидетелстват за това, че увеличението на двигателната активност в средна възраст осигурява поддържане на физическата форма при човека. Учените напомнят, че да сме здрави и стройни, трябва да преминаваме около 10 хиляди крачки дневно. За това съвсем не е задължително да ходим на екскурзия в планината, достатъчно е просто да се откажем от градския транспорт и да минаваме през няколко спирки пеша.