Тъгата е най-дългата емоция, която продължава 240 пъти по-дълго от останалите 27 емоции, които учени от Белгийския университет изследвали.

За да проверят продължителността и силата на емоциите, учените анкетирали 233 студенти, които трябвало да си спомнят неотдавнашни емоционални епизоди и да съобщят за тяхната продължителност. Участниците в анкетата трябвало да споделят и как се справят с емоциите си.

От всичките 27 емоции, тъгата е най-продължителна, единодушни били студентите. В същото време срамът, удивлението, отвращението, скуката, раздразнението и чувството на облекчение преминавали по-бързо.

За да преодолее тъгата, на човек му трябват 120 часа, а за да преживее отвращението или срама, са му необходими само 30 минути! Ненавистта продължава средно 60 часа, а радостта – 35 часа. Към краткосрочните емоции се числи и скуката. Учените отбелязват, че дори и ако заради нея ви се струва, че времето минава бавно, скуката не продължава дълго.

Изследването изяснило още, че емоциите, които не продължават дълго, са предизвикани от събития с относително неголямо значение за човека.

Продължителността на емоциите според анкетата:

Тъга – 120 часа;

Ненавист – 60 часа;

Радост – 35 часа;

Отчаяние, надежда, тревога, разочарование и хармония – 24 часа;

Ревност – 15 часа;

Облекчение — 8 часов

Ентусиазъм – 6 часа;

 

Възхищение и благодарност – 5 часа;

Релаксация – 4,3 часа;

Чувство на вина – 3,5 часа;

Стрес – 3 часа;

Гордост – 2,6 часа;

Трогателност – 2,5 часа;

Гняв, скука и недоумение – 2 часа;

Раздразнение – 1,3 часа;

Съчувствие – 1,3 часа;

Унижение – 0,8 часа;

Страх – 0,7 часа;

Позор и отвращение – 0,5 часа.