Много хора се чувстват неудобно без мобилен телефон. Експертите обаче са сигурни: ако зареже телефона, след известно време човек ще се почувства по-свободен, пише The Daily Mail. В експеримента на учените участвали 24 доброволци, тръгващи на ваканция с ограничения за използването на телефон, таблет, лаптоп. Те нямали право да използват нито социалните мрежи, нито сим карти. Повечето доброволци се въздържали от мобилните устройства по цяло денонощие.

В същото време участниците в експеримента записвали промените в емоционалното си състояние. През цялото това време учените отчитали признаците на тревожност, безсилие и синдрома на отнемане, който най-често се проявява с напрегнатост, раздразнителност, главоболие, безсъние, сърцебиене, изпотяване, сред доброволците. С течение на времето обаче тези признаци изчезнали. Тези, които пътували до градски дестинации, били по-склонни да изпитват безпокойство и неудовлетвореност заради липсата на обачайните си дейности.

Пътуващите в градовете страдали от липса на незабавен достъп до информацията. Хората, които пътували извън града, страдали от безпокойство заради това, че не можели да съобщават статуса си на сигурност в мрежата или просто да убиват времето си.

Въпреки това повечето пътешественици в крайна сметка се насладили на пътуването, научили повече за забележителностите, защото били принудени да разговарят с другите пътници и с местните жители.