Хората реагират различно на въздушните пътешествия. Едни ги понасят по-добре, други усещат влошено самочувствие. На вторите лекарите препоръчват да следят какво ядат преди полет, тъй като с помощта на храната може да се избавите от световъртеж, гадене и други такива негативни усещания.

Какво още може да ни помогне да понесем пътуването във въздуха по-леко?

Подготовка

По време на полет добре помагат средствата срещу морска болест. Но тъй като препаратите започват да действат сред 1-2 часа, пийте ги своевременно.

Опитните пасажери използват също и провереното народно средство – джинджифил. Той също се яде от половин до един час преди полета. Което значи, че трябва да вземете джинджифила със себе си на летището.

Какво категорично не бива да ядете преди полет: солени и сладки храни, тъй като те водят до обезводняване, умора и световъртеж. Не бива да пиете газирани напитки и да приемате мазна и остра храна.

Беконът на закуска, белият хляб и макароните е по-добре да замените с пилешко, говеждо, свежи плодове и зеленчуци, както и със сухи плодове, ядки и черен хляб.

За най-доброто „въздушно меню“ диетолозите обявяват пъпеша, касис, къпините и всички цитрусови плодове

По време на полета

Да понесете по-леко полета ще ви помогнат козметични овлажняващи средства: крем за очи, крем за лице, балсам за устни. Добре е да имате в себе си и минерална вода за наплискване на лицето.

Препоръчително е да пиете по една-две чаши вода на всеки час от полета. Може да замените водата с доматен сок – той съдържа магнезий и калий, които са полезни за сърцето.

Не се увличайте да си поръчате спиртни напитки, тъй като това обезводнява организма. Освен това нависоко алкохолът се усвоява от кръвта по-бързо. Няма да ви донесат полза и тонизиращите напитки – енергийни, кола, чай, кафе.

Докато сте във въздуха, от време на време масажирайте точката между веждите. Масажът трябва да се прави с възглавничката на палеца в продължение на половин минута, като натискате лекичко. Процедурата може да се повтаря на всеки час.

Продължителното неподвижно положение затруднява кръвообращението. За да помогнете на организма си по време на полет, трябва да сте облечени в свободни и удобни обувки без токчета, които се събуват лесно.

Да понесете по-леко полета ще ви помогнат и периодични упражнения, като петминутната тренировка може да направите в самия стол.

При кацане може да се ободрите с лек масаж на ушите. Като начало разтрийте ушните миди с топли длани, след което потъркайте зад ушите. Наведете главата няколко пъти надолу, а после – назад. Това упражнение може да стимулира защитните реакции на организма.

След приземяване

Полетът, преминаващ през повече от три часови пояса, нарушава вътрешните биоритми. За по-бързото превеждане на стрелките на вътрешния си часовник в нормален ритъм, не бива да измъчвате тялото си, разхождайки се до късно през нощта и събуждайки се още на разсъмване.

За поддържането на бодрост и настроение помагат бягането или физическите упражнения.

Още щом почувствате сънливост, препоръчително е да направите няколко интензивни упражнения или просто да излезете на слънце. И лягайте по-раничко вечерта.