Газираните напитки са любими на много, и най-вече на децата. Въпреки че всеки знае, че излишъкът от захар, съдържащ се в тях, е изпълнен с негативни последици за здравето. На първо място са наднорменото тегло и проблемите със зъбите. Уви, газираното може да действа върху други органи. Кои са те?

Стави

Ако вече имате проблеми със ставите и те ви болят, тогава подсладените газирани напитки могат само да изострят проблемите. Според проучване от 2004 г., прекомерното пиене на такива напитки повишава риска от ревматоиден артрит при жените.

Бъбреци

Мнозина поставят болката при изхода на камъни от бъбреците дори пред болката по време на раждане. Хората, които злоупотребяват с газирани питиета, са по-склонни да опознаят с този процес, тъй като захарта и дехидратацията увеличават риска от образуване на камъни.

Сърце

За да предотвратите развитието на сърдечно-съдови проблеми, забравете за газираното веднага. Британските учени свързват газираните питиета с риска от сърдечна недостатъчност. На свой ред това състояние е свързано с диабет, затлъстяване и високо кръвно налягане.