Дефицитът на хранителни влакна или така наречените още активни фибри, в храната води до нарушения в храносмилането, до преяждане, както и до появата на сърдечно-съдови заболявания и диабет, припомнят специалистите.

Човек трябва всекидневно да получава с храната от 20 до 30 грама активни фибри. Богати на хранителни влакна са горските плодове, бобовите и пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, както и ядките. Известно е, че растителните влакна помагат за доброто храносмилане и нормалното изпразване на червата, докато недостигът им може да доведе до запек. Има обаче и по-неизвестни негативни последствия от дефицита на хранителни влакна  за здравето, предупреждава сайтът Prevention.

Ние обаче ще се спрем да предимствата. Кои са те?

Помагат за контрол на теглото

Ако на обяд се яли само белтъчна храна, като пилешко например, без да я гарнирате с богата на фибри салата, само след час ще се почувствате гладни и ще се върнете в кухнята за нова порция. Фибрите остават в хранителния тракт по-дълго, отколкото другите хранителни вещества и благодарение на това вие се чувствате заситени по-дълго време и не преяждате.

Поддържа нормално ниво на холестерола в кръвта

Това се случва, защото хранителните влакна се отделят от организма без храносмилане. Преминавайки през храносмилателния тракт, те работят като гъба, обирайки пътьом различните вредни вещества, натрупани в стомаха и червата, в това число и лошия холестерол, като ги извеждат от организма. Хората, които ползват с храната си фибри, по-рядко боледуват от исхемична болест на сърцето.

Защитават от развитие на диабет тип 2

Причината е, че така наречените „бързи въглехидрати“, тоест храните, съдържащи малко фибри, като белия хляб, сладките, пастите и така нататък, се разлагат в организма с висока скорост и повишават мигновено нивото на захар в кръвта. Те дават много енергия, която също толкова бързо и изчезва.

Изследване на учени от Харвардския университет показало, че при хората, които се хранят така постоянно, рискът от диабет тип 2 е двойно по-висок в сравнение с другите, които се хранят с продукти, богати на фибри.

Неотдавна учени от Небраска установиха, че хранителните влакна защитават от заболяване на белите дробове.