Закуската се смята за най-важният прием на храна за деня. Но много от нас се хранят неправилно от сутринта, смятат британски специалисти, цитирани в The Daily Mail.  Според тях не бива да ядете от кръгли чинии и те се препоръчва да сядате на масата. А да започвате деня с чаша кафе е най-лошата идея!

Сутрин е редно да се хранете в квадратни чинии, защото с тях човек се чувства по-сит, съветва д-р Дженифър Нюсън от Оксфордския университет. Всичко това е заради мозъка, уточнява той. Закуската ще е най-засищаща, ако се храните прави. И … се откажете от кафето! Освен това никакъв телевизор в кухнята – отвличането на вниманието от храната е забранено!

Нюсън подкрепя съветите си с резултати от двудневен експеримент с участието на 78 дами. Целта на експеримента била да открие какъв по форма трябва да е приборът за сервиране на храната сутринта, за да остави най-добро чувство за засищане и даде повече стил.

Оказало се, че ако дамата е яла кашата си от кръгла чиния, чувства кашата като по-малко хранителна. Аналогична ситуация се наблюдавала и ако участничката се храни седнала край масата.

Получава се така, като че ли човек наистина „яде с очите“ и много външни фактори влияят на отношението му към храната, коментира Нюсън.