Няма начин да не сте го правили или пък проста да сте чували от приятели как пият вода с лимон като елексир за отслабване. Някой казват, че това се случва, защото лимонената вода подобрява храносмилането, други – че ускорява метаболизма.

Популярната напитка вече е обвита с безброй митове. Каква обаче е истината? Да се опитаме да отделим фактите от измислиците.

Мит 1. Сокът на лимона ускорява обмяната на веществата.

Благодарение на вкуса и цитрусовия аромат лимонът освежава много храни. Не бива да забравяме, че този плод е и източник на витамин С, който притежава антиоксидантни свойства, укрепва имунитета и активира преработката на колаген. Чаша лимонена вода на гладно ободрява и освежава организма. Всичко това, разбира се, е само от полза за организма, но в никакъв случай не помага за смъкването на килограми.

Истината: Много хора смятат, че добавяйки лимон във водата, може да ускорят метаболизма, но всъщност такава вода само подобрява обмяната на веществата. Организмът ни е устроен така, че при насищане с вода – хидратация, обменните процеси се ускоряват. Повечето от нас не изпиват дневно необходимото количество течности, затова увеличавайки употребата на вода с лимон или без него, ние ускоряваме метаболизма.

Ако наистина искате да активирате обменните процеси, трябва за закуска да ядете храни, богати на белтъчини и на сложни въглехидрати. Няма значение какви точно продукти избирате – главното е те да съдържат въпросите полезни вещества. Благодарение на ситата и здравословна закуска вие няма да почувствате глад до обяд и ще изядете двойно по-малко храна.

Мит 2. Лимонената вода е необходима за детоксикация.

Човешкият организъм е способен самостоятелно да се избавя от шлаките – с други думи, той сам провежда детоксикацията. Черният дроб, бъбреците и тънките черва са предназначени за постоянна преработка, неутрализиране и извеждане на токсините. Организмът ни редовно прави това с изпражненията.

Истината: При употреба на по-големи количества вода се подобряват процесите на храносмилане, а ако течността в организма е недостатъчна, храната трудно преминава през стомашно-чревния тракт, което води до подуване, запек и общ дискомфорт. Употребата на лимонена вода през деня насища организма с течност, която ускорява процеса на храносмилане и намалява риска от запек. По този начин водата с лимон действително може да повлияе за прочистване на организма. Но само косвено.

Мит 3. Лимоната вода изгаря калории.

Лимонената вода участва в храносмилателните процеси – тя, как и стомашната киселина, помагат за усвояване на храната. Благодарение на това тя облекчава натоварването на организма след прекалено сит обяд. Няма смисъл обаче да я пиете с надеждата, че калориите от мазната храна ще се неутрализират.

Истината: Лимонената вода може да помогне за загуба на килограми само косвено – когато я пиете вместо други напитки. Например ако вместо кафе със сметана и захар, портокалов сок или сладък чай, пиете вода с лимон, то смъкването на килограми ви е гарантирано! Тъй като в сравнение с тези напитки тази вода е повече от нискокалорична.

Има и още един начин да намалите количеството калории – просто пийте повече вода – с или без лимон, няма значение! Това създава илюзия за засищане. Колкото повече вода пиете, толкова по-малко калории ще употребявате през деня. Водата, изпита непосредствено преди ядене, запълва стомаха и рецепторите изпращат в мозъка сигнали за засищане. 

Важно! Лекарите препоръчват лимонена вода сутрин, но до или след закуска, а не вместо нея.

Разбира се, не трябва да си налагате да закусвате, ако не ви се яде. Но да заменяте специално сутрешната закуска с лимонена вода, също не е необходимо – това може да ви причини проблеми със стомашно-чревния тракт.

Важно е също да не прекалявате с количеството лимонов сок, който добавяте във водата, тъй като той може да предизвика киселини. Затова при наличието на дискомфорт е необходимо да намалите сока или временно да престанете с лимонената вода.