Два милиарда четиристотин милиона възрастни и 621 милиона деца по света живеят със зъбен кариес.

Това сочат резултатите от мащабно изследване, включено в отчета на организацията „Международното бреме на болестите“, съобщава порталът Irish Health.

Резултатите от изследването, проведено от международна група експерти за изучаване здравето на устната кухина сочат, че ежегодно по света се регистрират по 190 милиона нови случая на кариес сред възрастното население по света. Този проблем съществува дори в страните с високи доходи на глава от населението.

В изследването били включени данни от 192 научни работи през периода 1990 – 2010 години, където се описват здравните проблеми на устната кухина при 1,5 милиона деца от 74 страни до 14 годишна възраст, и 186 научни работи с данни за 3,2 милиона възрастни от 67 страни.

Тревожно е да се види как хората пренебрегват както превенцията, така и лечението на проблемите със зъбите, въпреки че това може да им докара болки, инфекции в устната кухина, както и да се отрази зле на развитието на децата, коментира ръководителят на изследователския екип проф. Вагнер Марценес от лондонския университет „Кралица Мария“.