Древногръцките лечители практикували три основни метода да контрацепция, запазени и до днес в паметта на днешните гърци. Кои са те? Ето какво е препоръчвал гинекологът Соранус на жителите на Елада.

Нар. По рецепта на Соранус трябва да се смеле вътрешната част на кората на нара, да се добави вода и получената смес да се въведе във влагалището. За да усложни още повече този метод на контрацепция, Соранус предлага и алтернативни рецепти. Например смесване на две равни части от кората на нара да се смесят с розово масло и смола. След използването на такова средство жената трябвало непременно да пие вода с мед.

Зехтин. Соранус смятал, че жените, които не искат да заченат, трябва да въвеждат престоял зехтин в шийката на матката. Древногръцкият лекар е дал много слабо описание за действието на тази рецепта, като не е еднозначен и в описването на състава й. За да се приготви този примитивен контрацептив се предполага, че били необходими зехтин, мед и кедрова смола. Тази рецепта Соранус научил от Аристотел, който смятал, че тя намалява подвижността на сперматозоидите.

Паси се! Соранус писал, че когато мъжът еякулира, неговата партньорка трябва да „спре дъха си“ и леко да се отдръпне, за да не може семето да се изхвърли надълбоко във вътрешността на матката. И веднага след това да се изправи и клекне, като предизвика „кихане“. А после много внимателно да избърше влагалището си от всички страни. Лекарят не обяснява много подробно за това как може да се предизвика самото „кихане“, което би трябвало да „изгони“ сперматозоидите от женското тяло.