Вие имате изработени навици за здравословно хранене, не злоупотребявате с алкохол, но въпреки това се сблъсквате с този проблем… Защо лицето ви подпухва безпричинно?!

Има причини, твърдят учени от Медицинското училище към университета Джон Хопкинс и изброяват кои са те. Една от най-разпространените причини за подпухване на лицето, която не е свързана с диета, може да е инфекция в максиларните синуси. Тези запълнени с въздух кухини в областта между очите, челото, носа и скулите се запълват после с инфекции и могат да се задръстят със слуз.

Налягането предизвиква тъпа болка в областта около очите, както и зелено-жълт секрет от носа, главоболие, а често и оттоци по лицето. Най-често подобна инфекция се провокира от вирус – което значи, че не са ви нужни антибиотици. Вместо това трябва да си почивате, да пиете много течности и да се опитате да намалите отоците, като пиете антихистаминов препарат.

Ако подпухналостта обаче се съчетае със зачервени очи или с прозрачни секрети от носа – много вероятно е да страдате от алергии. Те може да възникнат от хранителни продукти, полени или някои лекарства. Впрочем, всяко друго вещество може да предизвика възпаление и отоци по лицето, особено около очите и носа. Безрецептурните лекарства като нестероидни противовъзпалителни и споменатите антихистаминни средства могат да смъкнат възпалението, но специалистите препоръчват да изпробваме също и… медитация. Защото неотдавнашно изследване показа, че изтощените от стрес хора често получават и симптоми на алергии.

И още една изненадваща причина за подпухването на лицето – кариесът! Началните пукнатини на повърхността на зъба или непломбираният кариес позволяват на патогенните бактерии да проникнат в меките структури на зъба, където започват да се размножават активно. В резултат на пълзящата инфекция се появява оток около зъба или венците. Може да изпитвате силен зъбобол, който е съпроводен и от оток в подбрадието. В такава ситуация маже да ви помогне само стоматологът!